Hírek

MINDSZENTY SZÁMOMRA…

2022. 08. 25.

A zalai megyeszékhelyen hamarosan megnyitja kapuit a MINDSZENTYNEUM. Ennek apropóján hiteles, köztiszteletnek örvendő egyházi és világi személyek mondják el mit is jelent számukra Mindszenty József.

Elsőként Kovács Gergely, okl. posztulátor, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány hivatalos képviselője osztja meg gondolatait.

“Mindszenty bíboros számomra elsősorban egy hozzám közelálló, személyes és kedves Ismerőst jelent, akit tegezve szólíthatok meg imádságaimban. Ez a fantasztikus a szentek tiszteletében, hogy tér, idő és minden más különbség ellenére lelkileg közel kerülhetünk velük is egymáshoz. Gyermekkoromban ismertem meg őt, és az akkori fekete-fehér gondolkodásomnak megfelelően egy tökéletes és meg nem értett „szuperhőst” láttam benne. Ahogy aztán alakult a személyiségem és mélyültek az ismereteim, árnyalódott ez az idealizált Mindszenty-kép, és egyre valódibb, valóságosabb lett. Felfedeztem a hibáit, a tévedéseit, a túlzásait, észrevettem, hogy milyen sok különbség van közöttünk. Volt olyan idő, amikor eltávolodott tőlem, vagy inkább én tőle, de úgy látszik, ez kellett ahhoz, hogy Mindszenty bíboros (is) a helyére kerüljön bennem. Ma már egy olyan példaértékű, gazdag személyiséget látok benne, akivel érdemes foglalkozni, mert mindig új és új színt, érdekes meglepetéseket tartogat számomra. Defunctus adhuc loquitur – holtában is beszél hozzám, szelíd atyai hangon: a szeretetről, a hűségről, a kitartásról, a bátorságról, az egyenességről és arról az emberségről, amely gazdagítja az én emberségemet. Hiányozna is, ha nem lenne velem. Mint az eddigi életem fontos személyei és történései, melyek elkísérnek egész további életemen át. „Mindszenty atya” – én így hívom őt, és ez talán minden szónál többet mond arról, hogy ez a Tiszteletreméltó Bíboros kit és mit jelent számomra.”

Kovács Gergely szakmai vezetést tart az épülő kiállításban (N. Kis Tímea fényképe)