Mindszenty életműve a Rubicon estek sorában – visszanézhető! - Mindszenty József Látogatóközpont - Zalaegerszeg

Blog

Mindszenty életműve a Rubicon estek sorában – visszanézhető!

2023. 01. 22.
Ha lemaradt a 2023. március 31-ei Rubicon-estről vagy szívesen visszanézné, tekintse meg a teljes beszélgetést itt:
https://www.youtube.com/watch?v=2Nruyboo2mQ
Beszélgetőpartnerek: Balogh Margit történész és Kovács Örs Rubicon Intézet
Ha lemaradt a 2023. január 13-ai Rubicon-estről vagy szívesen visszanézné, tekintse meg a teljes beszélgetést itt: https://www.youtube.com/watch?v=lSQ6nqKiG-Q&list=PLUfG_-ufMUakYyFmPTHJDlQbuou5ezzC9&index=2 
Beszélgetőpartnerek: Balogh Margit történész, Fejérdy András egyháztörténész és Kovács Örs Rubicon Intézet.
Az esemény beharangozója:
Mindszenty József hercegprímás, bíboros, esztergomi érsek életútja a 20. század legviharosabb időszakára esett. Azt vizsgáljuk, Mindszenty hogy viszonyult a magyar történelem fontos kérdéseihez (őszirózsás forradalom, tanácsköztársaság, királypuccsok, a zsidóság sorsa, nyilas diktatúra, majd a kommunista elnyomás és az 1956-os forradalom) és a vezető politikusokhoz (pl. Károlyi Mihály, Horthy Miklós, a Habsburgok és az 1945 utáni vezetők).
A beszélgetés során számos érdekes kérdést feszegetünk – ilyen például Apor Vilmossal vagy Márton Áronnal való közéleti kapcsolata. Továbbá: miként és hogyan állt helyt a nyilas és a kommunista diktatúrák idején? Mindszenty 1956-ban 8 év után szabadult, de csak 100 órát töltött ténylegesen szabadon. Tehetett volna-e többet annál, mint amiről tudunk? Mindszenty a kommunista diktatúra ellen egész életében aktívan védte az egyház állásait. Megtörésére a kommunisták a letartóztatását választották, de 1956-ban kiszabadult, és a forradalomnak is reményt adott.