Az ünneplés hónapja a Mindszentyneumban - Mindszenty József Látogatóközpont - Zalaegerszeg

Blog

Az ünneplés hónapja a Mindszentyneumban

2023. 03. 12.

Itt az első alkalom, hogy együtt ünnepeljük egész hónapban Mindszenty József születésnapját a Mindszentyneumban!

 

Márciusi programok

Márciusi programok

Ebben a hónapban Mindszenty József, és az ő életútját bemutató kiállításunk kerül a középpontba.
2023. március 15-én, a nemzeti ünnepen lehetőség nyílik arra, hogy 9 és 17 óra között vezetett időpontokban is megismerhessék a látogatók a kiállításainkat.
Kérjük vegyék figyelembe, hogy műtárgyvédelmi okok miatt a kiállítóterekben egyszerre maximum 25 fő tartózkodhat. A megnövekedett érdeklődés miatt várhatóak torlódások, ezért szíves türelmüket kérjük. Tekintse meg a Mindszenty kiállítást tárlatvezetéssel 14:00 és 16:00-kor, illetve a Jégkorszak kiállítást tárlatvezetéssel 11:00, 13:00, 15:00-kor!
A vezetések ideje alatt csak a tárlatvezető jeggyel rendelkezők tartózkodhatnak az adott kiállításban.
A tárlatvezetésen való részvétel ára: 1.200 Ft / fő (6 év felett)
Regisztrálni az alábbi linken lehetséges: https://forms.gle/Xe8hvpjMN3gPa2Wx8

2023. március 18-án családi délutánunk alkalmával a gyermekek a lelkünket is melegítő kályhás mesékkel, és kályhamakettek építésével szórakoztatjuk magunkat! Építsünk együtt kályhát Szalay Imre cserépkályha építő népi iparművésszel.

2023. március 26-án vendégünk lesz Koltay Gábor filmrendező, akivel együtt nézzük meg a Mindszenty – A fehér vértanú című filmet. A vetítés után beszélgetés a rendezővel. Regisztráció: https://program.gocsejimuzeum.hu/programok/mindszenty-a-feher-vertanu/

2023. március 28-án Schmidt Mária történész előadását hallgathatják meg az érdeklődők, melynek címe: A szeretet követei.
A rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött: https://program.gocsejimuzeum.hu/programok/dr-schmidt-maria-eloadasa-a-mindszentyneumban/ 

2023. március 29-én a Rubicon Intézet társszervezésével folytatódik a januárban elkezdett Mindszenty-est: Börtön, szabadságharc, menedék. Mindszenty József prímás és a kommunista MagyarországMindszenty József életének legnehezebb szakasza következett be 1945 után, a kommunista diktatúra kiépítése, majd megvalósulása következtében. Mindszenty amíg lehetett aktívan védte az egyház állásait. Megtörésére a kommunisták a letartóztatását választották, de 1956-ban kiszabadult, és a forradalomnak is reményt adott. Később az amerikai követségen és külföldön is a hithez való ragaszkodás példájává vált.
Meghívott szakértő: Balogh Margit, a legteljesebb Mindszenty monográfia szerzője.
Regisztrálni az alábbi linken lehetséges: https://forms.gle/VPwquSzED3wouhz27