Hírek

„Zalaegerszegi Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont” projekt Mária Magdolna plébániatemplomhoz tartozó plébánia épület műszaki átadása

2018. 02. 06.

2018. február 5.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata

2015. április 14-én Orbán Viktor miniszterelnök és Balaicz Zoltán Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere kézjegyükkel látták el a Modern Városok Program együttműködési megállapodást (ld. 1038/2016. (II. 10.) Korm. határozat), amelynek végrehajtásával összefüggő feladatokról szóló 1252/2015. (IV. 23.) Korm. határozat értelmében „a Mindszenty József előtt tisztelgő zarándokközpont megvalósítása” programot a kormány támogatásra érdemesnek ítélte.

A program keretében a jelenlegi Göcsej Múzeum szomszédságában, zöld mezős beruházás keretében épül fel a Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont, megújul a Göcsej Múzeum és a Mária Magdolna Plébániatemplom, a plébánia épülete, a Kvártélyház műemlék épület homlokzata, valamint a közeli botfai Erdődy–Hűvös-kastélyban Mindszenty zarándokszállás kerül kialakításra. A projekt új parkolók létesítésével és a Mindszenty-körút kialakításával válik a keresztény erkölcsi elvek mentén haladó, komplex beruházássá.

A Modern Városok Program keretében, a támogatásban részesült projektek sorában az egyik elsőként megvalósult elem a zalaegerszegi Mária Magdolna Plébánia épület rehabilitációja.

A beruházás a Homeland Kft. kivitelezésében valósult meg, 8.630.426 Ft támogatás ráfordításával. A leendő Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont közelében található Mária Magdolna Plébániatemplomhoz tartozó műemlék épület homlokzatvakolata megújult, új festést kapott, ezzel egyidejűleg az utcai nyílászárók javítása és mázolása is megtörtént. A meglévő lábazat helyett új mészkő lábazat került, mellyel együtt az épület földszintjén található üzlet bejáratai is megújultak. A kőbábos, konzolokra támaszkodó erkély balusztrád-elemeinek felújítása, illetve cseréje is megtörtént a projekt keretében. A teljes felület betonkorrózió elleni védelmet kapott.

A nyugati szárny középtengelyében lévő timpanon címerdísze és növénymotívumos keretezése felújításra került. Az északi íves bejárat kapuzata teljes mértékben megújult az egyházközség saját beruházásának keretében. Az északi oldali falfülkében lévő Nepomuki Szent János-szobor restaurálás után visszakerült eredeti helyére.

A beruházás a Mária Magdolna Plébániatemplom rehabilitációjának részét képezi, hozzájárul a vendég (zarándok) fogadás feltételrendszerének javításához, a projekt keretében kialakítandó komplex vallási-, és kulturális turisztikai attrakció színvonalának emeléséhez.

Fotók az elkészült projektelemről 

Forrás: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Forrás: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Sajtóközlemény MINDSZENTY Mária Magdolna Plébánia műszaki befejezés