Hírek

Elindultak a Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont kivitelezési munkálatai

2020. 03. 25.

2015. április 14-én Orbán Viktor miniszterelnök és Balaicz Zoltán Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere aláírták a Modern Városok Program együttműködési megállapodást (ld. 1038/2016. (II. 10.) Korm. határozat), amelynek keretében a kormány támogatásra érdemesnek ítélte a Mindszenty József előtt tisztelgő zarándokközpont megvalósítását.

A Modern Városok Program keretében a „Zalaegerszegi Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont (Mindszentyneum) fejlesztése, a zalaegerszegi „Mindszenty Út” megvalósítása” elnevezésű projekthez kapcsolódóan a Kormány az alábbi beruházások megvalósítását támogatja:

 • Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont (Mindszentyneum) megvalósítása;
 • Göcseji Múzeum felújítása;
 • parkolóépítés és kapcsolódó útfejlesztések;
 • Kvártélyház homlokzat felújítása;
 • Mária Magdolna Plébániaépület felújítása;
 • Mária Magdolna Plébániatemplom felújítása a hozzá kapcsolódó orgona beszerzésével;
 • a botfai Erdődy–Hüvös-kastély átalakítása, a benne lévő Mindszenty Ifjúsági Ház szálláshelyfejlesztése;
 • az 1858-as volt Korona Szálló épületének felújítása;
 • Mérlegház helyreállítása;
 • volt tiszti klub felújítása;
 • Göcseji úti ravatalozó épület felújítása.

 

A projekt zászlóshajója a Mindszenty József bíboros, hercegprímás fordulatos életét bemutató, az interpretáció XXI. századi eszközeivel is felvértezett interaktív látogatóközpontnak otthont adó komplexum, a Mindszentyneum kialakítása, amely zöldmezős beruházásként egy nívós épületben, a Göcseji Múzeum épületének közvetlen szomszédságában valósul meg. A kialakult egészségügyi helyzetre való tekintettel a kivitelezési munkálatok megkezdését jelző ünnepélyes alapkőletétel elmaradt, de a beruházás már zajlik.

Mindszenty Zalaegerszegen töltött évei alatt jelentősen fejlesztette a várost, elsősorban kulturális és szociális szempontból tette meg a tőle telhető legtöbbet a helyzet jobbításáért. Az egykori plébános emlékét követve, a támogatásnak köszönhetően Zalaegerszeg több műemlék épülete megújulhat, a település színvonalas turisztikai szolgáltatásokkal gazdagodik, valamint kapcsolódó vendégbarát szolgáltató egységek kialakítására is sor kerül. A cél, hogy a látogató Mindszenty József „kéznyoma” mentén barangolja be a település nevezetes épületeit, várostörténeti 

 

jelentőséggel bíró színtereit, azaz a „Mindszenty utat”, így kapva teljes képet a későbbi bíboros egykori életéről, történelmi jelentőségű tetteiről, nevét, életútjának eseményeit őrző helyszínekről.

 

A Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont kiállítási tematikája egy egész szinten mutatja be Mindszenty József életét és tevékenységét míg egy másik szinten a XX. századi kommunista diktatúrában zajló vallásüldözés témakörét ismerteti minden rétegében a tárlat. Az intézmény lesz az első olyan hazai állandó kiállítás, amely az érsek, hercegprímás életútjának teljes keresztmetszetét és mellette a II. világháború utáni hazai egyházüldözés tematikáját teljes terjedelmében a nagyközönség elé tárja. A komplexum egyben a Mindszenty Út kiindulási pontjaként is szolgál majd, ahol az okoseszközre letölthető guide is elérhetővé válik.

A bemutatás modern és hagyományos elemeit ötvöző kiállítások mellett számos további látogatóbarát szolgáltatás is a vendégek rendelkezésére áll majd a Mindszentyneum épületében, mint kávézó, helyi termékeket is árusító ajándékbolt, múzeumpedagógiai és rendezvény helyiségek, valamint egy különterem, amely a vallási közösségi összejövetelek színtereként fog szolgálni. 

A zöldmezős beruházás keretében épülő Mindszentyneum telkén a megelőző régészeti feltárási munkálatok során nem várt érdekesség bukkant a felszínre: két középkori téglaégető kemence maradványai kerültek elő. A településtörténeti jelentőséggel bíró leletanyagot közelről is megtekinthetővé kívánja tenni a város vezetősége, lehetőség szerint a megtalálási helyük közelében, így a kemencék a Mindszentyneum pinceszintjén kialakításra kerülő állandó tárlaton lesznek láthatók.

A Modern Városok Program egy külön kormányhatározata (1557/2019. (IX. 26.) Korm. határozat) kiegészítő forrást biztosít a leendő Mindszentyneum mellett lévő Göcsej Múzeum megújulásához, modernizálásához, amely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében elnyert támogatásból valósul meg. A tervek szerint a két intézmény közös üzemeltetéssel fog működni, az épületek közötti átjárás nem csak a kombinált jegyeknek köszönhetően, de fizikailag is biztosítva lesz.

A Modern Városok Program keretében támogatott Mindszenty Út projektelemei közül elsőként a zalaegerszegi Mária Magdolna Plébániaépület külső, homlokzati felújítása készült el 2018 tavaszára, míg a közeli Kvártélyház külső megújítását célzó beruházás idén februárban zárult. Ezek a megvalósult projektelemek mérföldköveket jelentenek a történelmi belváros emblematikus, műemléki épületeinek megóvását célzó programban.

A Mindszenty-projekt szálláshelyfejlesztési eleme tavaly novemberben került átadásra. A botfai Erdődy–Hüvös-kastélyban működő Mindszenty Ifjúsági Ház újult külsővel, modern, a látogatói igényekhez igazodó szolgáltatásokkal, gyönyörű természeti környezetben, változatos programkínálattal, 21 db 2-4 ágyas szobával, valamint számos kiegészítő szolgáltatással várja látogatóit, diákcsoportokat, családokat, kirándulni vágyókat és természetesen a zarándokokat.